default_mobilelogo

Link za originalni članak (Preuzeto sa wb portala Slobodna Bosna)

Ni 30 godina nakon raspada bivše Jugoslavije, nisu utvrđene granice između država, a upravo trajna stabilizacija u regionu neće biti postignuta dok se ne urede sva ta pitanja, rečeno je na javnoj tribini "Identifikacija državne granice BiH - problemi i perspektive odnosa sa susjednim državama" koju je organiziralo Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

 

vkbih1912

Zatraženo je da vlasti BiH, nakon konstituisanja, na listu prioriteta stave rješavanje otvorenih graničnih pitanja sa Srbijom i Hrvatskom.

Također je istaknuto da BiH, kao pomorska zemlja ima pravo, u skladu s UN-ovom konvencijom o pravu mora, kao i s praksom međunarodnih sudova i arbitraža, na slobodan pristup otvorenom moru te da Hrvatska nema pravo da propisivanjem svoje morske granice zatvori slobodan prolaz BiH prema otvorenom moru.

- Od raspada, Srbija i Hrvatska obilato i nezakonito, bez naknade, koriste vodne resurse i hidropotencijale koji pripadaju BiH, a to su Buško jezero, voda sliva Trebišnjice i eksploatacija hidropotencijala rijeke Drine - istakli su iz VKBI-a te dodali da prilikom razgraničenja u regionu Kostajnice i Rudog treba insistirati striktno na poštovanju međunarodnog prava, a samo izuzetno i na ograničenom prostoru treba s velikom pažnjom, striktno poštujući interese BiH, razgovarati i o mogućoj razmjeni teritorija.

Poručeno je da državni organi BiH moraju nastaviti s upornim zalaganjem da Hrvatska povuče svoju odluku o uspostavljanju odlagališta nuklearnog otpada uz granicu s BiH, na Trgovskoj gori i u okviru parka prirode Una.

- U rješavanju ovih i drugih otvorenih graničnih pitanja BiH mora tražiti saradnju i pomoć prijateljskih zemalja, posebno i zbog toga što vodstva pojedinih tzv. sestrinskih partija s onim iz susjednih zemalja nekritički podržavaju stavove Srbije i Hrvatske - kazali su iz VKBI.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca će permanentno i s velikom pažnjom pratiti sve korake u rješavanju graničnih pitanja u narednom periodu, saopćeno je iz VKBI-a.