default_mobilelogo

NOVI TRAVNIK – Kantonalni sud u Novom Travniku uvažio je tužbe mještana Kruščice protiv urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola za dvije planirane male hidroelektrane.

Za mještane koji protestuju protiv hidroelektrana gotovo 16 mjeseci ovo je značajna odluka i veliki uspjeh. Ovi kontroverzni projekti nanijeli bi veliku štetu prirodi i izvoru pitke vode u mjestu Kruščica.

Podsjećamo da je 810 mještana Kruščice preko advokata pokrenulo tužbu u upravnom sporu protiv obnavljanja urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola za MHE Kruščica 1 i MHE Kruščica 2, jer nisu na adekvatan način bili informisani i uključeni u prethodnim postupcima, te da tuženo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK/KSB u ponovljenom postupku nije uzelo u obzir mišljenje tužitelja i obnovilo navedena odobrenja.

“Veoma sam sretna što čujem ove vijesti! Mještani su već bili jako umorni od svakodnevnog dežuranja pored rijeke. Blokirajući most preko rijeke Kruščice organizovali su smjene danju i noću gdje su gotovo svi iz sela bili uključeni što je bilo veoma zahtjevno ” – istakla je Zuzana Vachůnová iz češke organizacije Arnika koja od samog početka podržava mještane u njihovoj borbi.

“Ovakva odluka Kantonalnog suda je jedina moguća odluka, jer tuženo Ministarstvo nije obnovilo osporena rješenja prema pravilnom i potpuno utvrđenom činjeničnom stanju. Ovakva odluka mještanima Kruščice daje snagu da istraju u svojim zahtjevima te omogućava predah do konačnog rješenja ovog problema, a to je raskidanje koncesionih ugovora za MHE Kruščica 1 i MHE Kruščica 2” – kaže Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Danas organizacije i pojedinci iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine slave dobijenu bitku na Kruščici a pozdravljaju i rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se ističe rizik koji gradnja MHE izaziva po životnu sredinu i naglašava da su one u suprotnosti sa ekološkim standardima Evropske unije.

Sadržaj preuzet sa stranice CZZS

U periodu od 22. do 24. 11. 2018. godine izvedena je terenska nastava za studente Ekonomskog fakulteta, Studijskog programa "Menadžment u turizmu",te za studente studijskih programa "Geografija" i "Turizmologija" Studijskog odsjeka Geografija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Terensku nastavu su vodili profesori Studijskog odsjeka Geografija Prof. dr Fadila Kudumović Dostović, Prof. dr Semir Ahmetbegović i Mr Željka Stjepić Srkalović, viši asistent te vodič iz putničke agencije Edis Hadžikić.

Okupljanje i polazak studenata je bio 21.11.2018. godine u 23:00 h ispred Bingo city centra u Tuzli. Prva tačka je bila Budimpešta, glavni grad Republike Mađarske, grad koji se razvio na obje strane rijeke Dunav i nastao spajanjem Budima na desnoj i Pešte na lijevoj strani ove rijeke. Budimpešta je treća prijestolnica po redu koja, se razvila na obalama Dunava nakon Beča i Bratislave, dok je nizvodno na njegovim obalama smješten Beograd.

Po dolasku u sam grad prvo je posjećen Trg heroja, gdje su se od vodiča saznale brojne činjenice o ovom mjestu i gradu.