default_mobilelogo

Preuzeto sa web stranice portala N1

Bosnu i Hercegovinu su u sedam dana pogodila četiri zemljotresa, prvo kod Tomislavgrada, potom kod Stoca, zatim u blizini Tuzle i Čajniča. Da li postoji razlog za brigu i šta uraditi u slučaju potresa kazao je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Muriz Spahić.

"Nije ni razlog za brigu, ni razlog za strah, normalna je pojava. Zemljotresi se nikad ne javljaju samo na jednom mjestu, osjećaju se i na drugim područjima izvan epicentra", kazao je Spahić.

Zemljotres nije moguće predvidjeti u daljoj ili bližoj budućnosti, no BiH se nalazi u trusnom području.

sa-muriz-spahic-clf-220719.16 57 21 12.Still001

"Zemljotres kao prirodna pojava se ne može prognozirati. Može se pretpostaviti iz razloga što BiH pripada zoni koja se nalazi u trusnoj magnitudi. To ne mora značiti da će sutra biti potres ili da će naredni zemljotres biti snažan i razoran", objasnio je profesor te dodao:

"Moramo istaći da je BiH u labilnoj zoni i da je ovo sve posljedica nadiranja ili sporog kretanja afričke ploče koja podilazi prema Sredozemnom moru i izdiže Dinaride."

Stanovnici Tuzle s pravom su zabrinuti jer lokalni zemljotresi poput onog koji se desio u subotu uzrokovani su velikim brojem rudnika.

bajram 2019