Spahić o zemljotresima u BiH: Da li će ih još biti i šta uraditi u tom slučaju?

Preuzeto sa web stranice portala N1

Bosnu i Hercegovinu su u sedam dana pogodila četiri zemljotresa, prvo kod Tomislavgrada, potom kod Stoca, zatim u blizini Tuzle i Čajniča. Da li postoji razlog za brigu i šta uraditi u slučaju potresa kazao je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Muriz Spahić.

"Nije ni razlog za brigu, ni razlog za strah, normalna je pojava. Zemljotresi se nikad ne javljaju samo na jednom mjestu, osjećaju se i na drugim područjima izvan epicentra", kazao je Spahić.

Zemljotres nije moguće predvidjeti u daljoj ili bližoj budućnosti, no BiH se nalazi u trusnom području.

sa-muriz-spahic-clf-220719.16 57 21 12.Still001

"Zemljotres kao prirodna pojava se ne može prognozirati. Može se pretpostaviti iz razloga što BiH pripada zoni koja se nalazi u trusnoj magnitudi. To ne mora značiti da će sutra biti potres ili da će naredni zemljotres biti snažan i razoran", objasnio je profesor te dodao:

"Moramo istaći da je BiH u labilnoj zoni i da je ovo sve posljedica nadiranja ili sporog kretanja afričke ploče koja podilazi prema Sredozemnom moru i izdiže Dinaride."

Stanovnici Tuzle s pravom su zabrinuti jer lokalni zemljotresi poput onog koji se desio u subotu uzrokovani su velikim brojem rudnika.

"Ti lokalni urušni zemljotresi su ustvari gorski zemljotresi koji se javljaju zbog iskopavanja rudnih bogatstava, tzv. sistem urušavanja. Ti zemljotresi osim na mjestu javljanja nisu toliko problematični kao ovi koji se javljau kao posljedica tektonskih pokreta", potcrtao je Spahić.

Profesor Spahić je istakao da su zemljotresi iznenadni i da traju svega do dvadesetak sekundi zbog čega je bespotrebna panika ili pokušaj bježanja:

"Narod bježi a od toga se ne može pobjeći. Ne možemo iz nebodera u Sarajevu započet bježanje i pobjeći, možemo samo veći problem napraviti kao što je zakrčenje liftova i požarnih puteva."

U slučajevia potresa, prema riječima sarajevskog profesora potrebno je ostati miran i sakriti se ispod sigurne konstrukcije:

"U prvom slučaju treba ostati miran i priseban. Prvo treba graditi objekte koji su otporni na trusove. Potrebno je sakriti se ispod nosećih greda ili ispod vrata, onih mjesta koji ne bi trebali biti urušavajući."

Kazao je i da 20 minuta do pola sata nakon potresa treba očekivati da će doći do još jednog slabijeg potresa te posebno naglasio da je pravljenje panike najveća glupost.

Video prilog pogledajte na sljedećem LINKU

GEOuBiH - Udruženje geografa u Bosni i Hercegovini
Facebook - GEOuBiH