Svjetski Dan voda

Već dvadeset i osmu godinu zaredom, 22. marta obilježava se Svjetski dan voda, koji naglašava vrijednost vode i podiže svijest o globalnoj krizi s vodama. Prve važne preporuke o problemima vezanim uz vodu i vodne resurse formulirane su na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Argentini, a nakon konferencije UN-a u Rio de Janeiru u decembru 1993. godine, odlučeno je da će se svake godine na ovaj datum širom svijeta obilježavati Dan voda, podsjećati na važnost vode, te podizati svijest o preko dvije milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi. Svake godine druga tema je u fokusu, a ove godine pozornost je usmjerena na „Ubrzavanje promjena“ koje svako od nas treba napraviti kako bi se ovaj resurs životne važnosti sačuvao.
Zbog ekonomskog razvoja i rastuće globalne populacije, sve je veća potražnja za vodom i ovaj prirodni resurs sve se više iskorištava. Klimatske promjene također čine vodu i vodne resurse nestabilnijima i pridonose zagađenju. Način na koji vrednujemo i cijenimo vodu, određuje i način upravljanja vodom. Voda ima ogromnu i složenu vrijednost za naša kućanstva, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okoliša. Ako previdimo bilo koju od ovih vrijednosti, riskiramo loše upravljati ovim nezamjenjivim resursom.
Još 2015. godine svijet se obvezao na Cilj održivog razvoja (SDG) 6 kao dio Agende 2030 – odnosno dato je obećanje da će svi imati dostupnu vodu te sigurno upravljanje vodom do 2030. godine.
Trenutno smo ozbiljno skrenuli s pravog puta. Milijarde ljudi, bezbroj škola, tvornica, zdravstvenih centara, farmi su ozbiljno ugroženi, jer njihova osnovna ljudska prava, među kojima i pravo na čistu vodu i sanitarne uvjete još nisu ispunjena. Moramo ubrzati promjene i ići dalje od "uobičajenog posla"! Vlade moraju raditi u prosjeku četiri puta brže kako bi na vrijeme ispunile cilj održivog razvoja 6, ali to nije situacija koju vlade mogu same riješiti.
Voda utiče na sve, stoga svi trebaju nešto preduzeti. Pojedinac, porodica, škola i zajednica mogu promijeniti način na koji koriste, troše i upravljaju vodom u svom okruženju. Uz sve što uradite kao pojedinac ili lokalna zajednica pridodat će se i napori i obaveze vlada, tvornica, kompanija, organizacija, institucija i koalicija. Zajedno, ova će obećanja činiti Plan djelovanja za vodu, koji će biti pokrenut na UN-ovoj konferenciji o vodi 2023. godine.
Svjetski dan voda jedinstvena je prilika da se ujedinimo oko rješavanja problema vode i zajedno ubrzamo napredak.
Igrajte svoju ulogu čineći ono što možete. Ubrzajmo promjene!!!
(https://www.worldwaterday.org/)

Dan voda 2023

GEOuBiH - Udruženje geografa u Bosni i Hercegovini
Facebook - GEOuBiH