Izvor: Anadolu Agency

thumbs b c 55aff8db917c88cb8fc5a2a716cacd8e

U Sarajevu je u nedjelju održan akademski diskurs o temi "Aerozagađenost Sarajeva – uzroci i rješenja", na kojem je predavač bio akademik Muriz Spahić, potpredsjednik Bosanske akademije nauke i umjetnosti "Kulin Ban", koji je kazao da podaci o aerozagađenju u Sarajevu nemaju pouzdan niz osmatranja i mjerenja na osnovu kojih bi se utvrdio trend aerozagađenja i predstavljaju svojevrsnu antireklamu razvoja zimskog turizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Analizirajući geoekološke aspekte uzroka i mogućih rješenja zagađenosti zraka u Sarajevu, Spahić je istakao da je koncentracija polutanata u zraku u sarajevskoj kotlini određena njihovom polucijom iz emisionih zona i meteorološkim stanjima atmosfere posebno tokom hladnijeg perioda godine.

Izlaz na more, Neum, mogao bi doživjeti gotovo istu sudbinu kao i Sutorina. Akademik Muriz Spahić za Hayat je govorio o problemima s kojima se Bosna i Hercegovina na primorju susreće.

muriz spahic akademik hayat 696x392

  • Republika Hrvatska je svojim zakonikom Jadransko more, uključujući i bosanskohercegovačko primorje, proglasila svojom teritorijom pa je na taj način zapravo uzurpirala prostor Bosne i Hercegovine i mi granica na moru, zapravo, i nemamo. To je jedan od problema.“

Drugi problem jeste što se vlasti Bosne i Hercegovine ne angažuju kako bi ratifikovale s Republikom Hrvatskom sporazum o granicama, posebno na Jadranskom moru.

  • Mi, zapravo, imamo ovaj dio koji ima oko 24,7 km obalne linije, ali nemamo izlaza na otvoreno more, a prema međunarodnoj konvenciji, međunarodna zajednica nam dozvoljava da imamo pravo na otvoreno more.“

Nikako se ne može zaobići i Pelješki most koji je čudom izgrađen.

  • Antropogeni objekt Pelješki most, koji je izgrađen na dijelu koji očito i nama pripada iz prostog razloga što je 12 nautičkih milja, nije most udaljen od naših teritorijalnih voda. I taj Pelješki most ne može biti zaobiđen kada se bude ulazilo u razmatranje i kada se bude ratifikovala granica na Jadranskom moru.“

Zbog nemara prema bosanskohercegovačkom primorju, Neum bi mogao doživjeti sudbinu Sutorine. Sutorina, površine 84 km, poklonjena je, a za 45 km granica Bosne i Hercegovine je skraćena. Akademik Muriz Spahić upozorava na ove probleme i boji se, kako kaže, šta će biti s Neumom.

(Selma Melez)

 

Izvor: Hayat

Stranica 1 od 33

GEOuBiH - Udruženje geografa u Bosni i Hercegovini
Facebook - GEOuBiH