PROMOCIJA NAUČNOG ČASOPISA ACTA GEOGRAPHICA BOSNIAE ET HERZEGOVINAE

U petak 16.09.2022. godine održana je svečana promocija naučnog časopisa Acta geographica Bosniae et Herzegovinae u organizaciji Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini. 

Acta geographica Bosnia et Herzegovinae je jedini geografski naučni časopis za Bosnu i Hercegovinu prepoznat u 7 inostranih indeksnih baza, koji se objavljuje dva puta godišnje, dvojezično te izlazi u tiskanoj i elektronskoj formi. Od 2014. godine, kada je izašao prvi broj, do danas je objavljeno 148 radova, ukupno 2126 stranica teksta u 17 svezaka, a obrađuju se prirodnogeografske, društvenogeografske, regionalnogeografske, geoekološke, turističke i druge geografske teme. Objavljeni radovi prate geografske aktuelnosti još od prvog broja, a posebno probleme obnovljivih izvora energije, prevashodno hidroenergije te geoekološki problemi.  

U Acti su objavljeni i naučni radovi naučnih skupova sa međunarodnim učešćem i to: Savremene geografske promjene - trendovi i posljedice (2020.) i Georesursi i održivi razvoj (2021.). 

O naučnom časopisu su govorili akademik Muriz Spahić, glavni i odgovorni urednik, Prof. dr Semir Ahmetbegović, predsjednik GeouBiH, te Mr Željka Stjepić Srkalović, predsjednica Skupštine GeouBiH.  

Pored izlagača promociji su prisustvovali studenti, profesori, dragi gosti iz CISP-a, TZTK, te Fondacija Act koja daje doprinos i podršku izdavanju ovog značajnog naučnog časopisa. Svima se od srca zahvaljujemo na iskazanoj podršci našem radu. 

 

 

GEOuBiH - Udruženje geografa u Bosni i Hercegovini
Facebook - GEOuBiH